Winkelwagen


Uw mandje is momenteel leeg.

 
Uitgaan festival veilig?
Belangenverstrengeling...
Kort item NOS - 10 april 2015 - mmv. Oorbewust

SCROLL voor UPDATE belangenverstrengeling


Oorbewust punten:
- Bewustzijn van de ernst bij uitgaanspubliek is laag: (lachend) "Ik heb na een avond zo'n piep in mijn hoofd..."
- 'Hard is Lekker' - het is een kick - wat tot onmisbare positieve muzikale beleving is verheven. Wat zit daar achter? Boven 85/95 dB zijn er waarschuwingssignalen van het lichaam. Alleen die worden bij 'gewenst geluid' door ons genegeerd. Bij muziek kun je door schrik opgewekte adrenaline wegdansen. Zo wordt een pijnprikkel een kick.
- De 'afspraak' vanuit overheid met horeca, clubs en festivals is: "niet harder dan 103 dB(A)". De reden is dat met goede gehoorbescherming de impact voor de oren wordt verlaagd naar ± 80 dB(A).
- Gehoorbescherming. Wie kopen die dure oordoppen van ± €160,-? Nagenoeg niemand. En onderzoek laat zien dat oordoppen vaak lekken of ondeugdelijk zijn.
- En...! Alles wordt gemeten met dB(A). De 'A-weging' is een instelling op het geluidmeetapparaat die eigenlijk niet geschikt is voor hoge geluidsniveaus met veel lage frequenties (zoals in clubs & festivals). Maak je daar een correctie voor moet je ± 10 dB optellen bij wat je gemeten hebt in dB(A).
Geluidniveaus zijn nu dus eigenlijk toegestaan tot 113 dB...
Dus... met correctie ziet de huidige afspraak er in werkelijkheid als volgt uit:
- zonder gehoorbescherming = ± 12 seconden maximale veilige blootstelling.
- Met goede 'dure' gehoorbescherming = ± 2 minuten maximale veilige blootstelling.
In beide gevallen...: 'ZEER HOOG RISICO voor GEHOORSCHADE'

ARBO & Aansprakelijkheid. Werkgevers en werknemers moeten op de hoogte zijn van risico's van hoge geluidsvolumes en elkaar aanspreken op verantwoordelijkheid. Het publiek moeten zij adviseren gehoorbescherming te dragen.
Maar... als het publiek dat voor grootste deel niet doet? Wat algemeen bekend is... Breng je dan - met een impact tot 113 dB als DJ, uitbater of organisatie niet willens en wetens schade aan derden toe? Volgens mij is dat volgens de wet een misdrijf.

Accepteren... dat van muziek genieten een reguliere verslaving is geworden die gewoon slachtoffers eist?
Je gaat er niet dood aan - zo erg kan het niet zijn, toch?

Preventie werkt niet - totdat je het zelf hebt...
Taak voor de overheid?
Of misschien ook eens kijken naar wat achter de 'luide trend' zit? Commercie? De hunkering (ik ken hem als musicus zelf ook wel) naar een kick, een totaalbeleving?

Laten we bezinnen op alternatief genieten - zonder gehoorschade.
Idee of suggestie voor preventie gehoorschade? Geef het door per Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .

Vervolg...
- positief: er wordt nu geluid gemeten met C-weging waarmee luide lage frequenties beter worden meegerekend in gemiddelde geluidbelasting.

MAAR...

Dubbele petten bij evenementen - augustus 14, 2018

Bij de gemeentelijke afdeling waar de evenementenvergunningen worden uitgegeven blijkt een ernstig geval van belangenverstrengeling aan de hand te zijn.

Ene Ted B. werkt daar op de afdeling als “vergunningverlener” en is ondertussen ook vennoot van het bedrijf Treevent. Dit bedrijf doet in financiële dienstverlening bij evenementen. Klanten van dit bedrijf zijn, je raad het al, ook bedrijven die evenementen in Utrecht organiseren. Zo werkt Treevent oa. voor Tweetakt, Lepeltje, Stekker, Best Kept Secret en diverse andere evenementen die in Utrecht gehouden worden. Zo heeft de vergunningverlener Ted B. er dus alle belang bij dat deze evenementen van een vergunning worden voorzien.
Op de website van Treevent staat overigens dat Ted B. het stokje heeft overgedragen aan Tim Ophof die tevens voor de Amsterdamse politie werkt. Maar uit een recent uittreksel bij de Kamer van Koophandel blijkt het tegendeel.

Met het bedrijf achter Lepeltje heeft Treevent een bijzondere band. Ted B. en zijn bedrijf zijn (beide op hetzelfde adres) gevestigd in Amersfoort, net zoals het conglomeraat aan bedrijfjes dat o.a. Lepeltje organiseert. Dit conglomeraat opereert onder namen als Kultlab, Nachtbrigade, Wildeburg, Into the Woods, Beneden Peil, enz. Deze bedrijfjes organiseren diverse evenementen waarbij Treevent zorgt voor de financiële afwikkeling.

De afdeling evenementen van de gemeente behoort bij het verlenen van een vergunning een afweging te maken tussen de belangen van omwonenden en de aanvrager van een evenementenvergunning. Met een vergunningverlener als Ted B. met z´n dubbele petten wordt dat natuurlijk problematisch.

UPDATE: Linkedin pagina van Ted B is gewijzigd. Alle verwijzingen naar Treevent zijn er uit verwijderd. Er zit nu een gat van 7 jaar in zijn CV. Wat overigens ook opmerkelijk is dat een fors deel (ca 40%) van de bezoekers van deze pagina afkomstig is uit het Stadskantoor.
 

ONGEHOORD

Voorlichtingsfilm over Hyperacusis
"Als gewone geluiden PIJN doen"
Lees verder...
 
Uitgaan festival veilig?
Belangenverstrengeling...
Lees verder...
 
Tinnitus Tool e.a.
Links: omgaan met tinnitus en hyperacusis
Lees verder...
 
Steeds jonger gehoorschade
Kinderen van 9 tot 11 jaar
Lees verder...
 
Ruis & Muziek
drie nieuwe CD's
Lees verder...
 
All rights reserved Oorbewust - © 2008 - 2013