Winkelwagen


Uw mandje is momenteel leeg.

 
Gehoorbescherming
De noodzaak en de voor- en nadelen van verschillende soorten gehoorbescherming op een rij.

“Waarom kijken we nooit in de felle zon, terwijl we ons wel blootstellen aan geluiden die tot aan de pijngrens gaan...?

Dat komt omdat:
- we onze ogen kunnen afwenden, onze oren niet
- we bij harde geluiden vaak onze schrikreactie onderdrukken
- we een kick kunnen krijgen van harde geluiden die we graag horen, zoals muziek...
- we de illusie hebben dat we beter horen als het harder is
- we liever onze oren niet afsluiten, om geen informatie uit de omgeving te missen

Gehoorproblemen kunnen niet worden genezen. Gehoorbescherming wordt het meest gebruikt door mensen die al gehoorproblemen hebben. Mensen zonder problemen gebruiken vaak geen gehoorbescherming...

Gehoor beschermen:
- ‘Zachter aan de Bron’ - is altijd de beste optie
- Doseren - de blootstellingsduur van belastende geluiden beperken
- Gehoorbescherming gebruiken als het niet anders kan

Gehoorbescherming beschermt meer dan alleen de oren...!
Bedenk dat harde geluiden niet alleen de oren kunnen beschadigen, maar ook de hersenen kunnen overprikkelen. Blootstelling aan harde geluiden verhoogt het adrenaline-niveau om te kunnen vechten of vluchten. Je kunt met deze adrenaline-kick ook ‘spelen’, door te sporten of te dansen. Veel lawaai kan stress veroorzaken, zeker als het ongewenste geluiden zijn. Symptomen die na verloop van tijd kunnen optreden zijn vermoeidheid, depressie en hartklachten.
Gehoorbescherming vermindert stress, waardoor je minder vermoeid raakt en meer ontspannen en geconcentreerd blijft. Dit draagt bij aan veiligheid tijdens het werken met machines en zal de kwaliteit van het werk verhogen.

Verschillende soorten gehoorbescherming
- afsluiting passief: vingers - was - kneedschuim
- oordoppen passief (met filter): aangemeten oordoppen - zelfpassende variaties (bv. Alpine)
- ZEM passief: zelfpassend uniek ontwerp
- beste passieve gehoorbescherming: Zem en otoplastiek (aangemeten oordop met filter)
- actief (electronisch gehoorapparaat) - demping van impuls geluid door compressie
- actief (electronisch) - demping van continu geluid door antigeluid

Voor- en Nadelen in gebruik
Algemene voordelen
- voorkomen van gehoorschade
- minder stress
- betere concentratie en minder vermoeidheid

Algemene nadelen:
Het grootste probleem bij gehoorbescherming is om alle frequenties even veel te dempen. Meestal worden de hogere frequenties in verhouding meer gedempt. Dat geeft een ‘dreunend’ effect. De gevolgen daarvan zijn:
- ‘dreunen’ van eigen stem en lage frequenties
- vermindering van herkennen van spraak en waarschuwingsgeluiden
- verlies van ‘drie dimensionaal horen’, wat een ‘afgesloten’ gevoel kan geven
- extra geluidsbelasting door lage frequenties bij lagere kwaliteit gehoorbescherming of slechte aanpassing van de gehoorbeschermer in of aan het oor
Extra nadelen bij oordoppen:
- irritatie van het gehoorkanaal en problemen door overmatige oorsmeer productie
- gevoel van ‘druk’ op de oren

Advies bij gebruik van gehoorbescherming
- beperkt en zacht spreken
- juiste gehoorbescherming in de juiste situatie
- gebruik bij aanhoudende geluidsniveaus van boven de 80 dB
- niet overmatig gebruiken als het niet echt nodig is, zeker niet in geval van tinnitus (oorsuizen) of hyperacusis (overgevoeligheid)
- niet zelf aanpassingen aanbrengen aan een gehoorbeschermer


Per type gehoorbeschermer

Vingers
Je vingers heb je altijd bij de hand. Wordt je overvallen door plotseling harde geluiden is het verstandig je vingers in je oren te stoppen. Jonge kinderen hebben deze reflex uit zichzelf.

ZEM (zelfpassend) MUZIEK
oorbewustzem-26w oorbewustzem-31w

De ZEM is een nieuw type gehoorbescherming in twee modellen: 26 en 31. Prijs is resp. 24,50 & 33,50 euro. Twee buisjes zijn zichtbaar, maar veel kleiner dan oorkappen en daardoor licht in gewicht: 40 en 48 gram. De ZEM ‘dreunt’ NIET, biedt een uitstekende spraakverstaanbaarheid en heeft daarmee dezelfde hoge kwaliteit als aangemeten oordoppen met 'muziaknten' filter. Verwisselbare schuimmanchetten zorgen voor de aanpassing aan het buitenoor, dus geen irritatie van het gehoorkanaal en geen oorsmeer problemen. Ook geschikt voor blaasinstrumenten. Meer details zijn te vinden onder productinformatie in de winkel van deze website.
ZEM-26: muziekpraktijk, pianostemmen, algemeen bij gemiddelde hoge geluidsbelasting
ZEM-31; zeer hoge geluidsbelasting, zeer luide en versterkte muziek, pianostemmen, auto, schietsport

Oordoppen algemeen:
Het grootste nadeel van oordoppen is dat telkens het oorsmeer diep in het oorkanaal wordt geduwd. Problemen met oorsmeer kunnen ook toenemen door de irritatie die oordoppen in het gehoorkanaal kunnen veroorzaken. Niet iedereen heeft daar last van.
Grootste voordeel is de onzichtbaarheid. Daar hangt wel een prijskaartje aan.

Oordoppen met filter - aangemeten (otoplastieken) - MUZIEK
earplugs
Aangemeten oordoppen met filter hebben dezelfde goede geluidskwaliteit en spraakverstaanbaarheid als de Zem en dreunen  nauwelijks. Voordeel is dat otoplastieken bijna onzichtbaar en superlicht zijn. Nadeel is de prijs (± €160,-) en ze kunnen het oorkanaal irriteren en oorsmeer problemen veroorzaken. Meestal wordt een goede afsluiting voor een paar jaar gegarandeerd. Otoplastieken zijn in verschillende sterktes te krijgen, soms met verwisselbare filters. Op zich geschikt voor musici op het podium. Niet altijd een succes bij blaasinstrumenten, daar kunnen otoplastieken door kaakbewegingen gaan lekken tijdens het spelen.
Gebruik: muziekpraktijk (minder voor blazers), algemeen, machines,  auto, motor (met gesloten helm)

Oordoppen met filter - zelfpassend
alpineunifit
Voordeel van deze zelfpassende oordoppen met filter, ten opzicht van de otoplastieken, is de prijs (± € 30,-). Nadeel is dat deze oordoppen iets meer dreunen, wat ten koste gaat van de spraakverstaanbaarheid. Ook missen deze zelfpassende oordoppen vaak de helderheid die een musicus nodig heeft voor samenspel en intonatie.
Gebruik: algemeen, machines,  auto, motor

Oorkap (Peltor Optime III)
peltoroptimeiii
Goede oorkappen zijn voordelig (± €25,-) en klinken beter dan goedkope oordoppen. Maar oorkappen gaan ‘zweten’ na een tijdje, zijn groot en aan de zware kant (tot 300 gram). Het ‘dreunen’ bij oorkappen verhindert goede spraakverstaanbaarheid. Oorkappen zijn daarom niet geschikt voor de muziekpraktijk. De zwaardere modellen (zie figuur) zijn ideaal voor het werken met machines met hoge en lage frequenties zoals hout- en metaalbewerking. Groot voordeel is het snel op en af kunnen zetten.
Gebruik, voor kortere perioden: algemeen, machines

Oordoppen zonder filter (kneedbaar Peltor)
20051031142650
Net als oorkappen ‘dreunen’ de kneedbare oordoppen ook. Voor enkele euro’s zijn deze herriestoppers te krijgen. Irritatie van het gehoorkanaal en ‘dreunen’ zijn de grootste problemen. Ze zijn niet geschikt voor de muziekpraktijk.
Gebruik (met zo min mogelijk spreken): algemeen, machines, zwemmen

Gehoorapparaat (Sebotek ea.)
sebotek
Gehoorapparaten kunnen dienen als gehoorbeschermer als ze zonder occlusie-effect (dreunen) diep in het gehoorkanaal goed afsluiten. Naast gebruikelijke compensatie voor gehoorschade kunnen te hoge geluidniveaus en piekbelasting met behulp van geavanceerde compressie techniek worden onderdrukt. Daarom kunnen ze ook geschikt zijn voor mensen met hyperacusis.
Problemen kunnen zijn: irritatie van het gehoorkanaal en de kosten (tot € 3000)

Anti-geluid koptelefoon (continu geluid - David Clark & Bose)
davidclarkbosenc
Antigeluid werkt het beste bij continu laag frequent geluid (50 – 1000 Hz), zoals van brandstofmotoren. Oorspronkelijk ontwikkeld voor helikopters. De beste types zijn een combinatie van een hoge kwaliteit passieve oorkap en anti-geluid electronica, maar zijn vaak onpraktisch door losse snoeren of een los batterijblok. Professionele headsets kunnen erg zwaar zijn (tot 470 gram) en duur (tot €800,-). Het is geen optie voor fluctuerende geluidsbronnen zoals bij autorijden (banden!), musiceren of pianostemmen en kan zelfs averechts werken bij piekgeluiden en hogere frequenties van bijvoorbeeld houtbewerkingsmachines.
Professioneel gebruik: vliegtuig, helikopter, tank
Particulier gebruik: firma’s als Bose en Sennheiser maken types (tot €300,-) voor relaxen en muziek luisteren. Voor mensen met hyperacusis (overgevoeligheid) kan dit een verademing zijn.


Communicatie

Muziek
oorbewustzem-26hp oorbewustzem-31hp
ZEM Headphones model 26 en 31 - winkel
Combinatie Gehoorbeschermer èn Hoofdtelefoon
- Professioneel gebruik op het podium en in de studio, als alternatief voor ‘in-ear-monitor’ of hoofdtelefoon (zonder irritatie van het gehoorkanaal)
- personal audio ~ om te relaxen of in omgeving met veel lawaai
- voor mensen met oorsuizen en/of overgevoeligheid te gebruiken in combinatie met ‘Vrije Ruis’ van Oorbewust of zachte achtergrond muziek


In-ear monitors - koptelefoons - MP3 oortjes
scl2-mediump2tre2-h2-medium
In-ear monitors zijn een oordop met een speaker. De beste zijn een otoplastiek (aangemeten oordop) en monitor in één. Kwaliteiten verschillen en de prijs kan oplopen van enkele tientallen euro’s tot €2000,-. Verlies van contact met de omgeving, druk op het oor, en dreunen zijn vaak een probleem.
Dit dreunen is het gevolg van de afwezigheid van een vlak filter. Ook al dempt een inear geluiden van buiten - het is NIET te vergelijken met de kwaliteit van een gehoorbeschermer met een valk filter - zoals de ZEM en otoplastieken bedoeld als 'musician's earplugs'.
Sommige musici ondervinden problemen met goede afsluiting, intonatie of geluidsbelasting ‘binnendoor’ zoals bij zangers en blazers. Ook blijkt men vaak last te hebben van 'dreunen' in situaties waar  lage frequenties de boventoon voeren.
Gebruik: professionele musici op het podium of in de studio.

Veelvuldig gebruik van koptelefoons en MP3-spelers met geluidsniveaus van rond 90 dB of meer kan schade aan het gehoor veroorzaken - in de studio en recreatief.
Bij het musiceren in een studio kan het 'dreunen' van de koptelefoon problemen veroorzaken, zeker als het opschroeven van het monitor volume als oplossing wordt gekozen. Pete Townshend van de Who ziet het spelen met koptelefoon eerder als oorzaak van zijn gehoorschade dan de concerten.


Industrie & Buitensporten

Passief ZEM-31 extra bescherming

Door de zeer hoge passieve demping is de ZEM-31 zeer geschikt voor zware geluidsbelasting. Hij is even stil als de meest professionele antigeluid koptelefoon, zonder de nadelen van deze dure actieve techniek. Prijs: rond €30,-
Gebruik: machines, industrie, piekgeluiden, auto, schietsport
Lees voor meer informatie de product informatie in onze webwinkel.

Passief (Peltor)
20050922112940
Er bestaan diverse oorkappen (passieve demping) gecombineerd met een mogelijkheid tot communicatie of luisteren naar muziek. Net als elke andere oorkap zal het ‘dreunen’ een probleem zijn en tot vermoeidheid kunnen leiden. Niet voor musiceren geschikt. Prijs rond: €160,-.
Gebruik: algemeen en in niet te hoge geluidsniveaus

Actief (Peltor)
20050919155501
Ook bestaan combinaties met passieve oorkap, communicatie mogelijkheid en actieve onderdrukking van impuls geluiden. Spraak is goed te verstaan en harde knallen worden geëlimineerd. Door de voortdurende wisselingen in geluidsvolume is dit type niet geschikt voor muziek praktijk. Prijs rond: €500,-.
Gebruik: specifiek voor afwisseling van lage en extreem hoge geluidsniveaus: industrie, bouw, schietsport etc.


In ontwikkeling
Oordoppen met actieve elektronica met antigeluid en onderdrukken van pieken. De technologie is geavanceerd, kwetsbaar en duur. Een set zal rond €2000,- kunnen gaan kosten. Het is afwachten of de elektronica geen nadelig effect heeft op het juist horen van muzikale klanken.
Gebruik: gehoorbescherming van hoge kwaliteit met personal audio en te gebruiken als in ear monitor.
 

ONGEHOORD

Voorlichtingsfilm over Hyperacusis
"Als gewone geluiden PIJN doen"
Lees verder...
 
Uitgaan festival veilig?
Belangenverstrengeling...
Lees verder...
 
Tinnitus Tool e.a.
Links: omgaan met tinnitus en hyperacusis
Lees verder...
 
Steeds jonger gehoorschade
Kinderen van 9 tot 11 jaar
Lees verder...
 
Ruis & Muziek
drie nieuwe CD's
Lees verder...
 
All rights reserved Oorbewust - © 2008 - 2013