Winkelwagen


Uw mandje is momenteel leeg.

 
Gehoorbescherming Lek...?
Groot risico voor gehoorschade

Mensen die oordoppen dragen die de gehoorgang niet goed afsluiten (lekken) lopen meer risico op gehoorbeschadiging dan mensen die geen oordopjes dragen.


otoplastiek_lek

In de Vlaamse krant De Morgen benadrukt audioloog Bart Vinck van de Universiteit Gent dat gehoorbeschermers die getest en lekvrij zijn wel goede bescherming bieden. "De consument moet zijn oortjes gewoon laten testen", aldus de audioloog.

De Universiteit Gent en de consumentenorganisatie Test-Aankoop stuurden tientallen proefpersonen naar verschillende verkopers van gehoorbeschermers. Daarna gingen ze met de daar aangeschafte gehoorbescherming naar een drie uur durend concert met een gemiddeld geluidsniveau van 105 decibel. Meer dan de helft van proefpersonen kampte na afloop met een serieuze afname van het gehoor.

Groter risico...
"Als je een oorbeschermer inbrengt en die sluit niet goed aan of de filter werkt niet naar behoren, dan dringt het geluid je oor toch binnen, kan het er amper nog uit en wordt het zo doorgesluisd naar je trommelvlies. Je oor krijgt dus juist meer geluid te verwerken en heeft een groter risico op schade", aldus Vinck.
Hij waarschuwt er ook voor dat het dempingsniveau van gehoorbeschermers vaak veel lager is dan aangegeven op de verpakking.
( bron: ANP )
- - - - -

Oorbewust reactie & ZEM gehoorbescherming
Het fenomeen van 'meer risico voor gehoorschade bij lekkende gehoorbescherming' is ons bekend en we hebben vanaf augustus 2009 hierop een streng beleid.

Alle ZEM gehoorbeschermers en ZEM Headphones worden door Oorbewust getest.
Bij juist opvolgen van de instructies voor het opzetten voldoet de ZEM optimaal. *
KLIK HIER voor de Oorbewust TIPS voor optimale aansluiting van de ZEM gehoorbeschermers.

- Mocht de ZEM gebreken hebben (lekkende luchtkamers) worden deze gratis vervangen. Gevallen van schade uitgesloten.

- Inderdaad: 'het dempingniveau is lager dan aangegeven'.
Het dempingsniveau van gehoorbeschermers is bepaald in een 'laboratorium opstelling' en niet bij 'continu breedband geluidsbelasting' op de werkvloer of een muziekfestival. Daardoor komt het dempingsniveau voor alle typen gehoorbescherming in de praktijk lager uit dan op de gebruiksaanwijzing staat.
Bij 'continu breedband geluidsbelasting' komt de ZEM gehoorbescherming effectief uit op: ZEM-26: 15-18 dB en ZEM-31 op 22-25 dB.

- Gebruik altijd gehoorbescherming met een zo vlak mogelijk filter... zoals de ZEM gehoorbescherming of otoplastieken.
Oorbewust waarschuwt voor het gebruik van gehoorbeschermers 'zonder filter'. Deze kunnen in situaties waar veel extreem luide lage frequenties voorkomen (b.v. popfestival, dreunende machines) meer schade veroorzaken dan wanneer geen bescherming wordt gebruikt.

*Verantwoordelijkheid voor juist omgaan met de ZEM gehoorbescherming en allert zijn op eventuele problemen ligt bij de gebruiker.

Oorbewust - 'bewust omgaan met geluid'
Informeer jezelf. Lees artikelen op de Oorbewust site. 

ONGEHOORD

Voorlichtingsfilm over Hyperacusis
"Als gewone geluiden PIJN doen"
Lees verder...
 
Uitgaan festival veilig?
Belangenverstrengeling...
Lees verder...
 
Tinnitus Tool e.a.
Links: omgaan met tinnitus en hyperacusis
Lees verder...
 
Steeds jonger gehoorschade
Kinderen van 9 tot 11 jaar
Lees verder...
 
Ruis & Muziek
drie nieuwe CD's
Lees verder...
 
All rights reserved Oorbewust - © 2008 - 2013